Dostupno je dopunjeno izdanje priručnika

Materijali za provedbu mentorskog programa sa svrhom prevencije ovisničkog ponašanja kod djece i mladih su dostupni u sklopu Priručnika: Mentorski program u funkciji selektivne prevencije ovisnosti koji je sada dobio i svoje prošireno izdanje (link za besplatno preuzimanje se nalazi na kraju teksta)!

Izradu priručnika potaknulo je višegodišnje iskustvo u provedbi mentorskih programa sa svrhom prevencije ovisnosti kod djece i mladih kroz projekte Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD): Najbolji ja – mentorski program sa svrhom selektivne prevencije ovisnosti (2017./2018.), Najbolji ja – sveobuhvatni program selektivne prevencije ovisnosti kod djece i mladih (2018./2019.) te istoimenog projekta koji je trenutačno u trećoj godini provedbe – Najbolji ja – sveobuhvatni program selektivne prevencije ovisnosti (2020. – 2022.).

Priručnik je namijenjen stručnjacima za provedbu mentorskog programa upravo među djecom i mladima koji su u riziku ili već imaju razvijene probleme u ponašanju, kao intervencija selektivne prevencije ovisnosti. Sadržava detaljan opis mentorskog programa, kome je namijenjen, koji su njegovi učinci na ciljnu skupinu te radne materijale korisne za provedbu mentorskog programa i edukaciju mentora. Mentorski programi predstavljaju vrijedan resurs u prevenciji svih oblika rizičnog ponašanja i razvijanju socijalnih vještina te kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena kod djece i mladih kod kojih je već prepoznat neki rizik, a sudionici prethodnih projekata izražavaju visoku razinu zadovoljstva ovakvim načinom rada. Budući da mentorski programi funkcioniraju tako da obuhvaćaju više rizičnih čimbenika na koje djeluju, značajan je njihov doprinos i u prevenciji ovisnosti. Mentorski program kao učinkovita intervencija opisan je u Minimalnim standardima prevencije ovisnosti u odgojno-obrazovnom sustavu (2017), a drugi rezultati raznih istraživanja također potvrđuju korisnost programa na ovom području (Jeđud i Ustić, 2009).

Ovim priručnikom omogućuje se razmjena iskustva i širenje primjera dobre prakse među stručnjacima, a na taj način i druge organizacije i institucije ovakav mentorski program mogu početi primjenjivati u svojoj zajednici te tako doprinijeti prevenciji ovisnosti kod djece i mladih s kojima rade.

Link za besplatno elektronsko preuzimanje dopunjenog Priručnika:https://najboljija.org/wp-content/uploads/2023/01/Najbolji-ja-prirucnik-2022_dopunjeno.pdf