Svi mladi to rade?

U Osijeku i Vinkovcima održane su edukativno-kreativne radionice pod nazivom „Svi mladi to rade?“.

Cilj radionice je bilo jačanje kritičkog razmišljanja prema korištenju različitih sredstava ovisnosti te suzbijanje ovisnosti o istom, a kroz nju su sudionici usvojili pojam ovisnosti i razliku fizičke i psihičke ovisnosti te vježbali socijalnu vještinu zauzimanja za sebe na konkretnom primjeru povezanom sa poticanjem vršnjaka na konzumaciju sredstava ovisnosti.

Korištenje sredstava ovisnosti ozbiljan je društveni problem. Ono ugrožava zdravlje, psihičko i socijalno funkcioniranje pojedinca. Posljedice korištenja sredstava ovisnosti mogu biti tragične.

Za mlade ljude u razvoju, korištenje duhana, alkohola i droga negativno utječe na cjelokupno funkcioniranje. Najčešće se snižava motivaciju, ono doprinosi nepovoljnim emocionalnim stanjima, povećava rizike od bolesti, ozljeđivanja i smrti. Koči osobni rast i razvoj psiholoških potencijala, te snižava kvalitetu života mlade osobe.

Ono što znamo je da se tijekom života događa da nam prijatelji/poznanici nude različita sredstva ovisnosti i pitanje je kako odgovoriti na to! Time smo se bavili u radionici!

Pitali smo sudionike što će raditi u budućnosti kao rezultat sudjelovanja na ovoj radionici, a neki od odgovora su:

  • Kada mi netko kaže da zapalim reći ću NE!
  • Kada si se ne daj Bože desi nešto takvo sjetit ću se ovoga.
  • Neću se drogirati.
  • Da ako me netko ponudi nečim što može biti ovisnost da kažem NE.